Τετάρτη 18 Οκτωβρίου 2017

Nέο εδώλιο γιά το πρώην αφεντικό της Siemens Μιχάλη Χριστοφοράκο και άλλους έξι, για τη σύμβαση του ΟΣΕ


Εδώλιο για επτά, μεταξύ των οποίων και του άλλοτε ισχυρού άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκου, που διαφεύγει τη σύλληψη, προτείνει ο  εισαγγελέας Εφετών, Γιώργος Βούλγαρης, σχετικά με τρεις συμβάσεις οι οποίες καταρτίστηκαν το 1999 για προμήθεια υλικού μεταξύ του ΟΣΕ και της Siemens.

Ο εισαγγελέας στην πρότασή του επικαλείται σχετική πραγματογνωμοσύνη του ΟΣΕ από την οποία προέκυψε ότι, ο Οργανισμός ζημιώθηκε από τις επίμαχες συμφωνίες με τη Siemens, καθώς υπήρξε καθυστέρηση στην παράδοση του τροχαίου υλικού.
Μάλιστα, έχει καταγγελθεί, πως για να μην ισχύσουν οι ρήτρες, για την καθυστέρηση, δόθηκαν "μίζες" ,που φθάνουν τα  2 εκ ευρώ.
Ο εισαγγελικός λειτουργός ζητά από το Συμβούλιο Εφετών να παραπέμψει ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας μαζί με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο και τους Διονύση Παναγιωτίδη, Christoph Michael Gebauer, Reinhard Herbert Siekaczek, Bryno Norbert Flad, Friedrich Smaxvil και Hans Martin Schabert.
Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, οι επτά κατηγορούμενοι θα δικαστούν για τα κατά περίπτωση αδικήματα της  ενεργητικής δωροδοκίας από κοινού και κατ΄εξακολούθηση τελεσθείσα επί μακρό διάστημα, της οποίας το αντικείμενο είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, καθώς και για άλλα αδικήματα.
Επιπλέον ο εισαγγελέας ζητά από το τριμελές συμβούλιο εφετών, το οποίο θα εκδόσει βούλευμα, για την παραπομπή ή μη στο ακροατήριο των επτά κατηγορουμένων, να διατηρηθεί η ισχύς των ενταλμάτων σύλληψης, που έχουν εκδοθεί σε βάρος των κ.κ. Χριστοφοράκου και Siekaczek για την συγκεκριμένη υπόθεση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, στο πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής για το σκάνδαλο της Siemens γίνεται αναφορά στις συμβάσεις με τον ΟΣΕ με την επισήμανση  ότι, οι πρώην υπουργοί Μεταφορών, Χρίστος Βερελής και Μιχάλης Λιάπης "έκαναν τα χατίρια της Siemens".
Υπενθυμίζεται, ότι η υπόθεση του ΟΣΕ είναι η τρίτη στην οποία είναι κατηγορούμενος ο καταζητούμενος Μιχάλης Χριστοφοράκος.
Οι άλλες δύο υποθέσεις αφορούν τη «σύμβαση 8002»  για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, γιά την οποία η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και την προμήθεια  του συστήματος  ασφαλείας  C4I των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, για την οποία πρόσφατα εκδόθηκε παραπεμπτικό βούλευμα από το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας