Σάββατο 7 Οκτωβρίου 2017

Απαλλαγή Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ πρότεινε η εισαγγελέας



Την απαλλαγή του εισαγγελέα και πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη πρότεινε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.
Οπως τόνισε  η εισαγγελέας,  το γεγονός ότι, ο πρώην ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ, που κατηγορείται για απιστία, σχετικά με τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, παρέδωσε το αρχείο με τα στοιχεία της λίστας στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, αναιρεί οποιονδήποτε δόλο.


Η εισαγγελέας επισήμανε επίσης ότι, ο χειρισμός του κ, Διώτη στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, που περιείχε περισσότερους απο 2.000 καταθέτες στην ελβετική τράπεζα HSBC, δεν προκάλεσε καμμία ζημιά στο δημόσιο και συνεπώς δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας, που του έχει αποδοθεί.
Κατά την εισαγγελέα, δεν στοιχειοθετείται ούτε και το αδίκημα της απόπειρας απιστίας, που στηρίχτηκε στο ότι, ο τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρέλειψε, να διατάξει έρευνα, για τη λίστα Λαγκάρντ.
Στην αγόρευση της, που ηταν ιδιαίτερα αναλυτική η εισαγγελέας ανέφερε επίσης ότι, εφόσον ο κ. Διώτης αντέγραψε και παρέδωσε το ηλεκτρονικό αρχείο στον κ. Βενιζέλο, δεν μπορεί να του καταλογιστεί ότι, ήθελε να αποτρέψει τη διενέργεια ελέγχων στα πρόσωπα, που περιλαμβάνονται στη λίστα.
Κατά την άποψη της μάλιστα, ο κατηγορούμενος ουσιαστικά δίεσωσε τη λίστα Λαγκάρντ, αφού αντέγραψε το αρχείο στο περίφημο USB, που παρέδωσε στον κ. Βενιζέλο.
Χαρακτηριστικά η εισαγγελέας ειπε: "Μόνο κάποιος αφελής θα έλεγε ότι, ο κ. Διώτης δεν έδωσε εντολή ελέγχου, για να αποτρέψει τη διαδικασία, ενώ η λίστα ήταν σε γνώση άλλων προσώπων. Δεν ηταν μόνον ο Διώτης, που γνώριζε για τη λίστα, έτσι ώστε να την καταστρέψει. Μόνον ένας ανόητος θα μπορούσε να πιστέψει ότι, θα ματαίωνε τον έλεγχο".
Στη συνέχεια της αγόρευσης της η εισαγγελέας τόνισε ότι, ο κατηγορούμενος δεν γνώριζε, πως από την παράλειψη του, να διατάξει ελέγχους καταθετών της λίστας θα προκληθεί ελάττωση της δημόσιας περιουσίας.
"Άλλωστε, τελικώς διενεργήθηκαν οι έλεγχοι και δεν προκλήθηκε παραγραφή ενδεχομένων αδικημάτων καταθετών", κατέληξε η εισαγγελέας.
Η δίκη του πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, θα συνεχιστεί στις 24 Οκτωβρίου, όποτε και θα εκδοθεί η απόφαση του δικαστηρίου.