Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

θα περαμείνει στη φυλακή η Ηριάννα αποφάσισε το Εφετείο


Στη φυλακή θα παραμείνει η Ηριάννα, καθώς το  Πενταμελές Εφετείο Αναστολών της Αθήνας απέρριψε και τη δεύτερη αίτηση αναστολής της ποινής της.
Παρόμοια ήταν η κρίση του δικαστηρίου και για τον συγκατηγορούμενο της Περικλή.
Λίγο πριν από την δικαστική ετυμηγορία, ο συνήγορος της Θεόδωρος Μαντάς,  έκανε μιά τελευταία έκκληση στους δικαστές, λέγοντας:


«Με γενναιότητα ψυχής, να αποδεχτείτε  την αίτηση της Ηριάννας ανοίγοντας της όχι μια πόρτα στην κοινωνία, αλλά μια πόρτα στη ζωή».  
Μία ακόμη προσπάθεια να κερδίσει την ελευθερία της έκανε και η Ηριάννα, πριν αγορεύσει ο εισαγγελέας του Πενταμελούς  Εφετείου Αναστολών, ο οποίος στην πρόταση του ήταν αρνητικός και για τους δύο κατηγορούμενους.
Η Ηριάννα μεταξύ άλλων, είπε: 
 «Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου...
Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου».
Το ακροατήριο, το οποίο ήταν κατάμεστος, αποδοκίμασε έντονα την απορριπτική απόφαση, εκτοξεύοντας καρέκλες και άλλα αντικείμενα προς την έδρα.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην αίθουσα βρίσκονταν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. 
Το δικαστήριο έκανε δεκτή την πρόταση του εισαγγελέα της έδρας, Γιώργου Γεράκη, ο οποίος ζήτησε την απόρριψη των αιτήσεων των δύο κατηγορουμένων, που έχουν καταδικαστεί πρωτοδίκως σε κάθειρξη 13 ετών
Συγκεκριμένα, ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε την απόρριψη της αίτησης της Ηριάννας, θεωρώντας ότι δεν επέρχεται ανεπανόρθωτη βλάβη από τη συνέχιση της κράτησής της, παρά το γεγονός, όπως επισημάνθηκε από την υπεράσπιση και τους μάρτυρες, ότι η παραμονή της στις φυλακές αποδεδειγμένα πάει πίσω την καριέρα της στο Πανεπιστήμιο.
Επίσης,  ο κ. Γεράκης πρότεινε την απόρριψη της αίτησης και του Περικλή κρίνοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία του από την παραμονή του στις φυλακές.
Στην αγόρευσή του  ο εισαγγελέας αναφερόμενος στους δύο κατηγορουμένους έκανε λόγο για «έντονη αντικοινωνικότητα», λόγω της κατηγορίας που τους αποδίδεται (συμμετοχή στην οργάνωση Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς).
Ο συνήγορος της Θεόδωρος Μαντάς  είπε μεταξύ άλλων:
 « Η υπόθεση της Ηριάννας κατέστη αφορμή για να κλονιστεί η βαθύτατη πίστη μου στο Κράτος Δικαίου και στο σύστημα απονομής της ποινικής Δικαιοσύνης.  Εδώ είναι το Δίκαιο σε αυτές τις αίθουσες, όχι πάνω από τα χαρτιά... Συσχέτισαν την Ηριάννα με 18 μέλη των Πυρήνων που οι εννιά έχουν αμετάκλητη αθώωση , πέραν του ότι η Ηριάννα δεν έχει σχέση με κανένα τους. Τι σημαίνει αυτό που ειπώθηκε για «αντικοινωνική συμπεριφορά»  για αυτή την κοπέλα που σύσσωμο έχει ξεσηκωθεί το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο; Όταν τάχθηκε στο πλευρό της η κοινότητα των βιολόγων; Το τεκμήριο αθωότητας δεν είναι ένα εύπλαστο υλικό, ούτε διαμορφώνεται και διαπλάθεται κάθε φορά σε μια δικονομική διαδρομή. Αίρεται μόνο με την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, παραμένει ισχυρό έως ότου τελεσιδίκως κριθεί. Αν η Ηριάννα δεν εμφανιστεί μέχρι τέλος Οκτωβρίου βρίσκεται εκτός πίνακα μοριοδότησης, δεν μπορεί πλέον να διδάξει... δεν μπορεί να υπάρξει διδακτορική διατριβή χωρίς την ενασχόληση στο Διδασκαλείο».
«Η ελευθερία δεν είναι μετρήσιμο μέγεθος , δεν το ανέχεται ο πολιτισμός μας» είπε, μεταξύ άλλων στην αγόρευσή του ο  συνήγορος του Περικλή, Ν.Δαμασκόπουλος.
:
Πριν αγορεύσει ο εισαγγελέας το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών έδωσε το λόγο στην Ηριάννα, η οποία, μεταξύ άλλων, είπε: 
 «Bρίσκομαι στη φυλακή από την 1η Ιούνη , γνωρίζω τι έχω κάνει και τι δεν έχω κάνει και γι αυτά που δεν έχω κάνει τιμωρούμαι και χάνω τα καλυτέρα πράγματα της ζωής μου...
Με έκριναν ένοχη με μοναδικό επιχείρημα μια συνάντηση στο σπίτι του συντρόφου μου, που είχε κριθεί από δικαστήριο ως μια φιλική επίσκεψη και γι αυτό αθωώθηκε ο σύντροφός μου.
Μοναδικό επιχείρημα είναι ένα dna που η επιστημονική του ορθότητα αμφισβητείται εδώ και χρόνια... Πήγα με πολύ καλή πίστη στο πρωτόδικο, πίστευα ότι η επιστημονική αμφισβήτηση λειτουργεί υπέρ του κατηγορουμένου... όχι μόνο δεν λειτούργησε υπέρ μου αλλά αγνοήθηκε πλήρως ....το αμφισβητούν 250 επιστήμονες…
Και βρίσκομαι πέντε μήνες στη φυλακή και ξυπνάω κάθε πρωί με το βάρος της αθωότητάς μου κι όσα έχτισα τα τελευταία εννέα χρόνια καταστρέφονται , οι κόποι μου όλοι...
Πριν έξι χρόνια επέλεξα ένα δύσκολο δρόμο, το όνειρό μου, να κάνω το Πανεπιστήμιο τόπο εργασίας μου... Ανήκω στον διδακτικό χώρο του Πανεπιστημίου, είναι πολύ ανταγωνιστικός χώρος . Και τώρα, από το πουθενά, έχω πέσει σε μια αδράνεια, όχι μόνο με έκριναν ένοχη αλλά με έβαλαν και στη φυλακή... Από το πουθενά είμαι επικίνδυνη και καταστρέφονται όλα όσα έχω κάνει... 4,5 χρόνια είχα περιοριστικούς όρους κι έγινα ξαφνικά επικίνδυνη την 1η Ιούνη. ΟΙ συνάδελφοί μου προχωράνε κι εγώ σε ένα χρόνο δεν θα μπορώ να εργάζομαι στο Πανεπιστήμιο κι είμαι σίγουρη ότι στο Εφετείο θα αθωωθώ , μέχρι τότε θα έχουν χαθεί όλα τα αποτελέσματα των κόπων μου... Ευελπιστώ να δώσετε μια λύση σε αυτό που ζω...»
Πρόεδρος: «Πως βρέθηκε αυτό το αποτύπωμα;»
Ηριάννα : «Από το 2013 είχαμε ζητήσει μαζί με τον εισαγγελέα να μας δώσουν αυτό το δείγμα να το επανελέγξουμε»
Πρόεδρος: «Και δεν έχετε σχέση με τέτοιους χώρους;»
Ηριάννα : «Με ποιους χώρους; Δεν έχω σχέση με όπλα δεν τα έχω δει στη ζωή μου... δεν έχω ούτε σκοπεύω να αποκτήσω ... σας είπα. κρίθηκα ένοχη για μια φιλική επίσκεψη όπου δεν ήμουν καν εκεί...»
Πρόεδρος : «Πάντως έχετε πολλούς φίλους απ' ό,τι βλέπω»
Μαντάς: «Είναι το μισό Καποδιστριακό εδώ...»
Πρόεδρος : «Καπιδιστριακό είναι όλοι αυτοί;»
Εισαγγελέας: «Θα χαθεί το διδακτορικό σας αν καθίσετε μέσα μέχρι το εφετείο;»
Ηριάννα: «Το διδακτορικό μου είναι ένα προσόν για να συνεχίσω να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενο μου...»