Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2017

Μετά από την ποινή ισόβια και 23 χρόνια, δήλωση... τιμής του Βλαστού ότι, εγκαταλείπει την παρανομία!





Ούτε… συμφωνημένο να ήταν!
Την ίδια ώρα, που οι αστυνομικοί περνούσαν χειροπέδες στους απαγωγείς του επιχειρηματία Λεμπιδάκη, στη Κρήτη, το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας ανακοίνωνε τις ποινές στους κατηγορούμενους, για την υπόθεση της απαγωγής του εφοπλιστή Περικλή Παναγόπουλου, αλλά και τη δολοφονία του επιχειρηματία Παν. Γούσιου.
Η πολύκροτη δίκη έκλεισε σήμερα, με δήλωση… τιμής του Παναγιώτη Βλαστού, που καταδικάστηκε ως εγκέφαλος της απαγωγής Παναγόπουλου σε ισόβια και κάθειρξη 36 ετών (η οποία συγχωνεύθηκε στα 23 έτη) και ήταν η μεγαλύτερη από τις ποινές, που επέβαλλε σήμερα το δικαστήριο.

"Δεν θα με ξαναδείτε στα δικαστήρια σας. Εγώ έσβησα 20 χρόνια στη φυλακή», δήλωσε ο Παναγιώτης  Βλαστός, αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής από τον πρόεδρο του δικαστηριου.
Μετα από τρία περίπου χρόνια ακροαματικής διαδικασίας και χωρίς να βρεθούν ποτέ τα λύτρα της απαγωγής, το ΜΟΕ επέβαλλε στους 14 καταδικασθέντες τις εξής ποινές:
Παναγιώτης Βλαστός: Ισόβια και 36 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 23 χρόνια.
 Ιωάννης Σκαφτούρος: Κάθειρξη 6 ετών
Απόστολος Πετράκης: Κάθειρξη 18 ετών
Αριστομένης Κλεφτόγιαννης: Ισόβια και επιπλέον κάθειρξη 15 ετών
Γιώργος Κατσαγιάννης: Ισόβια και 20 χρόνια που συγχωνεύτηκαν στα 15 χρόνια
Χαράλαμπος Μουστάκας: Κάθειρξη 8 ετών
Γιώργος Τρομπούκης:  Κάθειρξη 10 ετών
Βασίλης Στεφανάκος: Ποινή φυλάκιση 3 ετών η οποία μετατράπηκε σε χρηματική, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ τη μέρα.
Ιωάννης Θώδης: Κάθειρξη 9 ετών.
Κωνσταντίνος Ανδρέου και Boban Ristevski κάθειρξη 10 ετών. Για τον Σερβο-Σκοπιανό Ristevski διατάχθηκε επίσης η απέλαση από τη χώρα όταν εκτίσει την ποινή του και η 10ετής απαγόρευση επιστροφής του στην Ελλάδα.
Εμμανουήλ Σκαρλάτος: Κάθειρξη 7 ετών.
Παναγιώτης Σοιλέδης: Κάθειρξη 8 ετών.
Πολυτίμη Γεωργά, σύντροφος του Σκαφτούρου: Φυλάκιση 2 ετών.
Στους κατηγορούμενους που καταδικάστηκαν σε ισόβια, το δικαστήριο επέβαλλε διαρκή στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ελαφρυντικά στους Χαραλαμπο Μουστακα (μετεφηβική ηλικία), Πολυτίμη Γεωργά (πρότερο έντιμο βίο και ειλικρινή μεταμέλεια μετά την πράξη ) και Βασιλη Στεφανάκο (μετέπειτα καλή συμπεριφορά).
Στο τέλος της δίκης ο πρόεδρος του δικαστηρίου προέτρεψε τον Παναγιωτη Βλαστό να εξαντλήσει τις νομικές ενέργειες, όπως αίτηση χάριτος ή αίτηση  αποφυλάκισης,  καθώς αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας.
Για να πάρει την απάντηση:
Π. Βλαστός: Σέβομαι την απόφασή σας. Θα πάω όμως παραπάνω. Εγώ έχω σβήσει 20 χρόνια μέσα στη φυλακή.
Πρόεδρος: Όμως παραβιάσατε δύο φορές την αναστολή
Π. Βλαστός: Ήμουν λάθος εκεί. Δεν θα με ξαναδείτε ποτέ στα δικαστήρια σας
Πρόεδρος: Προσπαθήσαμε να μην αδικήσουμε κάποιον. Ευχαριστώ πολύ όλους
Εισαγγελέας: Τον παράδεισο τον άνοιξε πρώτος ο ληστής. Εμείς όλοι είμαστε πολύ πίσω
Συνήγορος υπεράσπισης: Ο ληστής είχε το Χριστό δίπλα του
Εισαγγελέας: Και ο Παναγιώτης τον έχει

Δηλώσεις

Σε δηλώσεις του ο συνήγορος υπεράσπισης του Παν. Βλαστού κ. Φραγκίσκος Ραγκούσης τόνισε: «Με μία συγκινητική δήλωση ο Παναγιώτης Βλαστός στάθηκε απέναντι στους δικαστές του δηλώνοντας για μία ακόμη φορά ότι τελείωσε με την παρανομία. Η απόφαση του Εφετείου διαφοροποιήθηκε από εκείνη του πρωτόδικου δικαστηρίου καθώς του επέβαλε μία φορά ισόβια αντί για δύο που είχαν επιβληθεί εσφαλμένα στο πρώτο. Και θα προχωρήσει στο αναιρετικό στάδιο με την πίστη και την ελπίδα ότι η δικαιοσύνη δεν θα αργήσει».

Ο  κ. Σάκης Κεχαγιόγλου συνήγορος υπεράσπισης του Χαρ. Μουστάκα, ανέφερε: «Η αναγνώριση από το Δικαστήριο ελαφρυντικού στον εντολέα μου και η μείωση της πρωτοδίκως επιβληθείσας κάθειρξης των 19 ετών σε 8 έτη είναι δίκαιη και απόλυτα συμβατή με την τρίχρονη διαδικασία και την όλη συμπεριφορά και προσωπικότητα του Χαράλαμπου Μουστάκα. Εκφράζω την ικανοποίησή μου για την απόφαση».